2020

2020

Klimaregnskab og Handleplan for CØ

Genanvend Biomasse havde medlemsmøde den 8. december 2020 i Århus. Mødet bød på spændende oplæg fra SEGES, ECN og Miljøstyrelsen. Vi har samlet hovedkonklusionerne herunder.

Landmandens klimaværktøj
Hans Roust Thysen, der er chef for klima og bæredygtighed i SEGES, gav et indblik i hvor landbruget klimaemissioner kommer fra, hvordan emissionerne opgøres, samt hvordan recirkulerede restprodukter kan spille ind på klimadagsordenen. Ideen er at implementere et klimaregnskab, der gennem en helhedsorienteret og praksisnær metode, giver landmanden mulighed for at reducere klimabelastningen fra sin bedrift. Klimaregnskabet tager udgangspunkt i landmandens gødningsregnskab, og belastningen beregnes på baggrund af tilførslen af både handelsgødning og husdyrgødning. Det samme gør sig gældende for anden organisk gødning som f.eks. biogødning eller anden genanvendt biomasse. Her kommer klimabelastningen primært fra emissioner fra lattergas, som beregnes på baggrund af gødningens kvælstofindhold, den forventede nitratudvaskning og gødningens udnyttelsesprocenten. På kort sigt, indregnes recirkulere restprodukter altså på samme måde som husdyrgødning i landmandens klimaregnskab. På længere sigt, ønsker SEGES at kunne inkluderegødningens evne til at opbygge kulstof i jorden i beregningen, men på nuværende tidspunkt, har man ikke den nødvendige viden. Genanvend Biomasse har næstformanden i bestyrelsen, Peter Foged Larsen med i følgegruppen til projektet.

ECN sætter fokus på Carbon Farming.
Direkte med fra Bruxelles fortalte ECN policy officer, Marco Giacomazzi om EU’s igangværende arbejde på kulstofområdet.
EU-kommissionen arbejder på implementeringen af ”Carbon Farming Initiative (CPI)”, som fokuserer på landmændenes mulighederne for at genskabe kulstofindholdet i jorden. Genanvend Biomasse bidrager gennem ECN til diskussionen, der blandt andet går på om initiativet skal finansernes gennem Landbrugsreformen (CAP’en) eller klimapolitikken. I 2021 planlægger EU-Kommissionen ligeledes at revidere regulationen for arealanvendelse, ændringer i arealanvendelse og skovbrug (LULUCF). Find mere information her eller læs slides fra oplægget her.

Hvad er "reel høj genanvendelse"?
Begrebet er nøgleordet i ændringsforslaget til Affaldsbekendtgørelsen, men hvad betyder det egentligt? Det gav Casper Mayland, Miljøstyrelsen, sit bud på.
Ændringen foreskriver, at man i stedet for at genanvende "væsentlige dele" af det kildesorterede erhvervsaffald, i fremtiden skal have en "reel høj genanvendelse". Der er desværre fortsat ingen konklusion på, hvornår recirkuleret affald har en reel ”høj” genanvendelse, men signalet er klart; genanvendelsesprocenten skal højere op! - For både madaffald og have-parkaffald gælder det (jf. Affaldsdirektivet), at det recirkulerede output, kun kan betragtes som genanvendt, hvis anvendelsen er til gavn for landbruget eller skaber miljømæssige forbedringer.

Handlingsplan for cirkulær økonomi - National plan for forebyggelse og håndtering af affald 2020-2032
Charlotte Moosdorf, Miljøstyrelsen gav et hurtigt indblik i Miljøministeriets handlingsplan for cirkulær økonomi. Planen indeholder en lang række midler, der frem mod 2032 skal styrke genanvendelsen af affald. Det er specielt værd at bemærke, at genanvendelse af biomasse har fået sit eget kapitel. I kapitellet beskrives analyser, henteordninger, grænseværdier, ændring af bekendtgørelser og økonomiske incitamenter.

  • Analysen skal give indblik i, hvordan biomasse og bioraffinering i fremtiden kan skabe samfundsøkonomisk gevinst og vil berøre emner såsom systemgevinster, arealanvendelse, miljø, klima og natur. Analysen skal udarbejdes af Københavns Universitet og Aarhus Universitet og forventes færdig i slutningen af 2020.

  • Der indføres krav om henteordninger for madaffald hos husholdninger fra 1. juli 2021. Formålet er at øge mængden af genanvendt madaffald.

  • Grænseværdierne for tungmetaller og fysiske urenheder i biopulpen skærpes i affald-til-jord-bekendtgørelsen. Skærpelsen ift. tungmetaller skal sikre, at økologer i fremtiden kan bruge madaffald som gødning. Det øgede fokus på fysiske urenheder skal bidrage til øget kvalitet i genanvendelsen og reducere forureningen af landbrugsjord.

  • Bekendtgørelserne om bioaffald og bioaske ændres for at fremme omstillingen til cirkulær økonomi og for at recirkulere flere nærringstoffer.

  • Der skal skabes økonomiske incitamenter til genanvendelse af fosfor fra biogødning.

Handlingsplanen er i høring frem til den 9. februar 2021. Genanvend Biomasse finder det meget positivt, at betydningen af recirkuleringen af den organiske biomasse anerkendes. GB vil frem mod den 9. februar inddrage medlemmerne i en proces omkring et fælles hørringsvar til handleplanen. Find høringsmaterialet her.

Mathias Jürgensen