2024

Kompost nedbryder PFAS

Innovationscenter for Økologisk Landbrug har sammen med Rambøll over en årrække forsket i nedbrydningseffekten af PFAS og pesticider gennem kompostering og konkluderer, at kontrolleret kompostering reducerer PFAS med 42-54% og de testede pesticider med 67-98%.

Specifikt er det nedbrydningseffekten af hhv. PFAS4 og PFAS12 og pesticiderne glyphosat og AMBA, der er testet gennem termofil kompostering. Komposteringen er foregået over to måneder med seks vendinger og efterfølgende to måneder med eftermodning.

Projektet udvikler og sammensætter endvidere højkvalitets kompost og gennemfører forsøg på forskellige bedrifter og jordtyper. En stor del af projektet handler om at udføre forsøg med optimeret termofil kompostering af forskellige restbiomasser.

Kompostering er en bredt anerkendt og anvendt behandlingsmetode til at nedbryde miljøskadelige stoffer i biomasse, og har dermed stort potentiale kvalitetssikring og -optimering i forhold til anvendelsen af restprodukter til gødning og jordforbedring i landbruget. Særligt kompost baseret på have-/parkaffald og restbiomasse fra byer, virksomheder og landbrug, er en vigtig næringsstof- og kulstofressource, som desværre ikke udnyttes i tilstrækkelig grad.

Vil du læse mere? - Find rapporten ’Massereduktion af pesticider og PFAS ved optimeret kontrolleret kompostering her.

Niklas Stenbye