2021

Jule- og nytårshilsen 2021/2022

Kære Medlemmer af Genanvend Biomasse – og andre modtagere af læsere af foreningens nyheder.
Genanvend Biomasse inviterede denne sommer til Årsmøde sammen med København Universitet, da Crucial-forsøgsmarken i Taastrup kunne fejre 20-års jubilæum. Marken gødes forskelligt på de mange parceller – nogle endda med accelererede behandlinger for at kunne vise langtidseffekter. Hvert år tages der gødningsprøver, jordprøver samt prøver af afgrøderne, som alle gemmes og er et bibliotek til eftertiden i forhold til at kunne analysere på indholdsstoffer m.m. Crucialmarken er ret unik og Genanvend Biomasse støtter projektet økonomisk med det ønske, at marken og de lagrede prøver bliver brugt til forskning og analyser løbende, for at vi alle kan blive klogere på recirkuleringen af samfundets restprodukter og eventuelle effekter heraf, når restprodukterne returneres i det biologiske kredsløb.
Vi planlægger ligeledes at invitere til et fagligt besøg på Crucial-marken i 2022.

Indeværende år har ligesom 2020 i perioder været i Covid-19s skygge, hvor de fysiske oplevelser, møder og samtaler er blevet udskudt, tilpasset eller gjort online. De online møder kan også noget; der er let adgang, ingen transporttid og ingen lokalebookning mm. Senest har vi her i efteråret og i den tidlige vinter holdt ad hoc møder om PFAS med stor deltagertilslutning. Det aktuelle emne og uvisheden omkring praktik, perspektiver og rammebetingelser egner sig til videndeling online med kort varsel og mange deltagere. Det kommer vi til at fortsætte med i 2022.

Genanvend Biomasse har dog også formået at mødes ’ude i virkeligheden’ – der har været spændende møder hos AffaldVarme i Århus, HedeDanmark i Viborg med rundvisning i Biodiversitetsparken, Økologisk Landsforening i Skejby, Miljøstyrelsen i Odense, Havepark-kompost seminar på Fyn og hos Klintholm, hos Fredericia Forsyning & Energi og Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug. Internationalt har foreningen været aktiv med et oplæg på det svenske Vårmöte (seminar om biogødning) i Helsingborg og GB har deltaget på ECN (European Compost Networks) generalforsamling i Wien.

Faggrupper
Foreningens faglige satsning med faggrupperne for hhv. ’Køkken og Madaffald’ samt ’Biogødning og -kompost’ har vist sig bæredygtig. Der er god tilslutning til møderne, der giver plads og rum for faglige drøftelser, ny viden, spændende virksomhedsbesøg, inspiration og udvikling på tværs af medlemskredsen i GB. Faggrupperne har blandt andet besøgt ENORM og Svanholm Gods.

Bestyrelsen har besluttet at supplere med endnu en faggruppe, hvor ’Fosforrecirkulering’ er omdrejningspunktet – Fokus skal være på en fortsat sikker recirkulering af fosfor i det biologiske kredsløb fra de varierende processer og produkter, der finder indpas i behandlingen af samfundets restprodukter. Faggruppens møder vil bidrage til erfaringsudveksling, trække eksperter til med viden på området og facilitere debat og drøftelser med det fokus at øge vidensniveauet blandt deltagerne, samt at kunne spille aktivt ind til myndigheder og politikere, der definerer rammebetingelser på området.

Genanvend Biomasses faggrupper supporteres fortsat af Birgitte Kjær og Henrik Bang Jensen fra Landbrug & Fødevarers Miljøafdeling som ressourcepersoner på og mellem møderne.
Der skal naturligvis lyde en stor opfordring til endnu flere af jer om at melde jer til og deltage på møderne, som annonceres løbende.

Høring: Den Nationale Affaldsplan
Genanvend Biomasse har med medlemmernes bidrag givet høringssvar på ’Handlingsplan for cirkulær økonomi – National plan for forebyggelse og håndtering af affald 2020-2032’. Foreningen er positive overfor målsætningerne i planen om mindre affald og mere genanvendelse og dermed at mindske miljø- og klimabelastningen ved at øge genanvendelsen på bekostning af forbrænding. Genanvend Biomasse har supplerende foreslået, at Affaldsplanen følges op af en National Fosforplan, hvis mål er at sikre, at 100% af fosforen i det biologiske kredsløb recirkuleres. Tilsvarende ønsker foreningen, at den ’reelle høje genanvendelse’ ligeledes fokuserer på alle de andre værdistoffer i spildevandsslammet eller de andre organiske ressourcer så som kulstof, kvælstof etc., så de også recirkuleres til deres fulde potentiale.

Foreningen har i 2021 ligeledes givet høringssvar på:

  • Husdyrgødningsbekendtgørelsen

  • Affaldsdatabekendtgørelsen

  • Genanvendelsessektor

  • Gødningsbekendtgørelsen

  • Gødningsanvendelsesbekendtgørelsen

  • EU's Slamdirektiv

  • EU Call on Microplastics

Hvad har vi ellers på bedding i 2022?
Generalforsamling og Årsmøde bliver den 17. marts 2022 i København, hvor vi forhåbentligt kan samle branchen bredt med deltagere fra både virksomhederne, styrelser og andre aktører om genanvendelsesdagsordenen.

Afslutningsvis vil bestyrelsen og jeg sige ”tak for i år” og ønske jer alle en glædelig jul og et godt nytår.

Venlig hilsen Julie Lykke Jacobsen.

Mathias Jürgensen