28.06

Formand for BGORJ, Sune Aagot Sckerl, deltog på Folkemødet på Bornholm og var inviteret til at deltage i to debatter hos hhv. DAKOFA og Landbrug & Fødevarer.

Sune Aagot Sckerl deler her sine betragtninger.
Faglighed, folkelighed, debat, politik, øl og fest i én stor forening. Alle, der ønskede en god debat om hvad som helst, var til stede – fra folkekirken til Ekstra Bladet, Dansk Industri, Spejderne, Landbrug & Fødevarer og mange, mange flere. Hr. og fru Danmark, nyhedsværter, kendisser, politikere (i hobetal), fagfolk og brancheforeninger.

Interessen for genanvendelse er stigende og således også på Folkemødet. Flere debatter om genbrug og genanvendelse; herunder kan særligt to nævnes: ”Mindre madspild som større ressource” i regi af DAKOFA. Todelt debat om at undgå madspild og ligeså debat om, hvordan vi får vores rester tilbage i kredsløb. Imponerende enighed blandt paneldeltagerne, om at der er folkelig bevægelse i gang – vi er langt foran politikerne, hvad angår mere genanvendelse og mindre madspild. Det er simpelthen blevet trendy at spare på kød, undgå madspild, udsortere det organiske mv. BGORJ understøtter selvfølgelig disse betragtninger.

 

 

Den anden super interessante debat fandt sted hos Landbrug & Fødevarer – her med deltagelse af Dansk Supermarked, Århus Vand og BGORJ. Overskriften var ”The Circle of Life – når alting dør”. Stor indlevelse af Ida Auken, som faciliterede debatten. Ida Auken fik italesat cirkulær økonomi, argumenteret for mere genanvendelse og udsortering og for fosfor-recirkulering. Nuancerne i debatten kom til at omhandle fosfor udskilt som små piller fra slam eller om anvendelse af slam som biogødning. BGORJ mener tydeligt, at vi skal fastholde fakta, faglighed og forskning udi at sikre at den samlede biogødningsmængde (inkl. fosfor) skal genanvendes. Andre fx Århus Vand påberåber sig forsigtighedsprincippet.

 

 

Se flere billeder her