Madaffald til biogas er dobbelt op på genanvendelse
Af Karen Munk Nielsen, Innovationscenter for Økologisk Landbrug
Madaffald fra private og professionelle køkkener indeholder energi og næringsstoffer. Brænder man det af i forbrændingsanlæg, udnytter man energien. Komposterer man det, udnytter man næringsstofferne. Men sender man i stedet madresterne gennem et biogasanlæg, får man begge dele: energi i form af grøn gas og næringsstoffer til jordbruget i det afgassede restprodukt.
Det er hovedbudskabet, når Category Manager Alexander Petersen, Nature Energy, på LOOP Forum i slutningen af april holder oplæg om genanvendelse af biomasse med madaffald som eksempel.
Category Manager hos Nature Energy, Alexander Petersen,
Næste skridt: flydende brændstof
”I dag sender vi den grønne gas ud på nettet, hvor den kan erstatte fossil gas, men perspektiverne er endnu større og derfor også endnu grønnere. Vi bygger i øjeblikket en fabrik, der kan omdanne metan fra gasform til flydende form. Det giver mulighed for også at producere grønt brændstof til fly, skibe og lastbiler,” fortæller Alexander Petersen, der forventer at kunne sende den første flydende metan på markedet i 2023.
En stabil ressource
Madaffald er en ressource, som vil vokse de kommende år. Ikke fordi vi kommer til at spise mere end i dag, men fordi kommunerne fra 2023 er forpligtet til at indsamle det kildesorterede husholdningsaffald. Og jo bedre borgerne bliver til at sortere, jo mere vil mængderne stige.
”Forsyningsmæssigt er madaffald en stabil ressource, så umiddelbart er der ikke nogen barrierer for genanvendelsen. Samtidig er det en biomasse, der fungerer godt i et biogasanlæg. Gaspotentialet er væsentligt højere, end det er i eksempelvis gylle fra dyrene. Så der er et stort og grønt potentiale i, at alle aktører sorterer affald – både i husstande, på arbejdspladser og i virksomhederne,” forklarer Alexander Petersen.
To anlæg afsætter gødning til økologer
Nature Energy ejer og driver pt. 11 biogasanlæg i Danmark. To af disse anlæg – et på Midtfyn og et i Brande - kan i dag levere gødning til det økologiske landbrug. Om dette tal stiger fremover, afhænger af flere forhold.
”Vi ser på mulighederne, når vi etablerer nye anlæg. Anlægget skal placeres, så vi både kan skaffe biomasse og komme af med gødningen efterfølgende. Det forudsætter et vist volumen af økologisk landbrug inden for en afstand af 25 km, hvis det skal give mening at etablere en egentlig økologisk linje,” påpeger Alexander Petersen.
Fra madaffald til grøn energi og gødning:
Madrester og andet organisk affald sorteres i husholdningerne og indsamles separat
Plastik og andre urenheder sorteres fra
Materialet pulpes, dvs findeles og iblandes vand, så det kan pumpes
Pulpen hygiejniseres ved 70 gr. i en time
I biogasreaktoren omsætter metanbakterier massen til bl.a. metan og CO2
Metan sendes efter rensning ud i gasnettet.